KREMA? MAZILO?Kje je pravzaprav razlika med kremo in mazilom?

Razlika je v prisotnosti vode v izdelku.

Krema je sestavljena iz oljne in vodne faze, ki ju povezuje emulgator. Kot že vemo, se olje in voda ne mešata, zato je emulgator nujno potrebna komponenta pri izdelavi. Kreme vsebujejo tudi konzervanse, saj je voda idealno okolje za razvoj mikroorganizmov, česar si pa v svojem izdelku ne želimo, kajne?

Mazilo je sestavljeno iz različnih olj in masel, za trdilo pa se običajno uporabljajo voski. Zaradi odsotnosti vode konzervansi niso potrebni. Najboljša mazila so sestavljena iz stabilnih olj, ki niso podvržena oksidaciji in s tem zagotavljajo vsaj eno leto varne uporabe. Kasneje lahko pride do oksidacije, verjetno vam je bolj poznan izraz, da olja postanejo žarka, zmanjšujejo se tudi zdravilne učinkovine v oljnih izvlečkih  in posledično kvaliteta mazila. Najbolje je, da mazil ne kupujemo na zalogo, ampak jih vedno nadomestimo s svežim izdelkom.  Samo tako bomo lahko uživali v pozitivnih učinkih mazil.

Kaj naj uporabim za nego kože v teh mrzlih in suhih dnevih? Kremo ali mazilo?

Tako krema kot mazilo imata svoje prednosti in slabosti. Moje mnenje je, da je najboljša kombinacija obeh. Zakaj? Krema vsebuje vodo in samo voda ima to lastnost, da kožo navlaži. Tudi za samo uporabo je bolj praktična, saj se hitro vpije in nam omogoča, da takoj nadaljujemo s svojim delom. Po drugi strani pa mazila kožo odlično nahranijo (ker so bolj koncentrirana) in s svojo sestavo preprečujejo izsuševanje, saj ustvarijo zaščitno plast. Koža je po nanosu mehkejša, gladkejša in prožnejša. »Slaba« lastnost mazila je ta, da na koži dlje časa ostane masten občutek. To težavo lahko rešimo, če mazilo nanesemo takoj po umivanju/tuširanju, ko so pore bolj odprte in tako pospešimo absorpcijo.

V teh dneh imam zaradi vremena, pomivanja in razkuževanja največ težav z razpokanimi rokami, zato uporabljam kremo in mazilo – kremo čez dan, mazilo pa zvečer pred televizorjem, ko je vsa posoda že pomita :)

Namig: Ognjičevo mazilo je za poškodovano kožo odlična izbira, saj pospešuje celjenje.